top of page
Zoeken

De Maan en de vrouwelijke cyclus deel 1:


Binnen de traditie van de indianen was het normaal dat vrouwen gezamenlijk hun menstruatieperiode doorbrachten in een maantent omdat vrouwen gezamenlijk menstrueren als zij langer met elkaar in een groep samen leven. Na afloop brachten zij verslag uit bij de stamoudste of het opperhoofd van alle visioenen en intuïtieve gevoelens die zij vanuit hun onderbewuste hadden ontvangen. Hier werd naar geluisterd en werd naar gehandeld. In onze maatschappij laten reclamefilmpjes van vrouwen dansend op het scherm zien dat zij niet afgeremd worden ten tijde van hun menstruatie vanwege de goede absorberende werking van het maandverband dat ze dragen en dit zegt genoeg. Er is geen tijd voor terug trekken of rustig bijkomen van de inwendige heftige gevoelens en gedachten die onder een vergrootglas liggen tijdens zo’n periode. De samenhang van de vrouwelijke cyclus en de maan intrigeerde mij en ik ben gaan kijken naar de overeenkomsten tussen deze momenten en de maancyclus: Nieuwe Maan: zaadmoment/ontkiemen: plannen en ideeën ontstaan, periode van creatieve rijping, enkele dagen na de menstruatie wordt door de hypofyse het hormoon FSH aangemaakt. Dit zorgt voor de groei van ei en weefselcellen. Eerste kwartier: ideeën zijn gerijpt en het verlangen ontstaat om zaken vorm te geven. Er is behoefte aan heldere communicatie want de linkerhersenhelft domineert. De behoefte aan intimiteit drukt zich uit in romantische gevoelens. De holtes zijn zo rijp dat deze onder invloed van LH hormoon openbarst en het baarmoederslijmvlies gaat groeien. De eicel komt vrij om naar eileiders te gaan.

Volle maan: in de loop naar volle maan is het eicel via de eileiders de baarmoeder ingegaan om zich daar te nestelen. Als er geen bevruchting plaats gevonden heeft zal de hormoonproductie afnemen vermindering van concentratie op gaan treden en gaat de vrouw meer over op haar mystieke en intuïtieve vermogens. De rechterhersenhelft gaat nu veel meer een rol spelen.

Derde kwartier: Het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten, de progesteron en oestrogeenspiegel neemt af waardoor bloedverlies op gang komt. De vrouw beleeft nu een ultiem dieptepunt en laat frustraties en opgekropte emoties los hoe heftiger deze vastgehouden zijn in de voorgaande periode hoe krachtiger deze loskomen. Het loslaten kan ook rouwgevoelens geven.

Dan is de cirkel rond want op moment van nieuwe maan begint alles weer opnieuw.

Bron: 'Dochters van de Maan van Annemarie Peters'

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page